Przejdź do treści

Nasze miody zawdzięczamy niesamowitym pszczołom z naszych wędrownych pasiek, których lokalizacja zmienia się sezonowo. Trzymamy je obecnie kilka kilometrów od naszych miejsc zamieszkania w północnej części Poznania – w lasach klina zieleni (w okolicach jeziora Strzeszyn, tu mnóstwo sadów rodzinnych ogrodów działkowych, akacji i lip) oraz w Złotnikach (w pobliżu pól i lasów). W obu przypadkach współpracujemy blisko z Poznańską Akademią Rolniczą. Dzięki współpracy z uczelnią wiemy kiedy pryskają i czym a oni wiedzą jak dbać i o rzepak i o pszczoły.

Łączymy tradycję z nowoczesnością. Prowadzimy naszą pasiekę, używając nowoczesnych zdobyczy technologicznych. Nie wzbogacamy jednak miodu, nie podgrzewamy go, nie napowietrzamy ani nie mieszamy. Trafia na Wasz stół w pierwotnej postaci. Dlatego też jest tak dobry i cieszy się dużym uznaniem. Nasze pszczoły otaczamy należytą troską i fachową opieką. Dzięki doświadczeniu gromadzonemu od ponad 70 lat dbamy o nie z szacunkiem, stale rozszerzając zakres wiedzy na temat ich życia i zdrowia.

Czujemy, jak bardzo jesteśmy powiązani z pszczołami naturalnym kołem życia. Stąd miód dla nas nie oznacza tylko zdrowia i smaku, ale również źródło głębokiej refleksji, czego ślady możecie znaleźć w ramach miodowej linii prezentowej Omomom.

To jak, gotowi na zdrowe i słodkie zakupy? Chodźcie z nami!


Więcej o nas:

Nasze miody i wosk zawdzięczamy naszym przyjaciółkom – pszczołom z naszych wędrownych pasiek, których lokalizacja zmienia się sezonowo. Trzymamy je obecnie kilka kilometrów od naszych miejsc zamieszkania w północnej części Poznania – w lasach klina zieleni (w okolicach jeziora Strzeszyn, tu mnóstwo sadów rodzinnych ogrodów działkowych, akacji i lip) oraz w Złotnikach (w pobliżu pól i lasów). W obu przypadkach współpracujemy blisko z Poznańską Akademią Rolniczą. Dzięki współpracy z uczelnią wiemy kiedy pryskają i czym a oni wiedzą jak dbać i o rzepak i o pszczoły.

Łączymy tradycję z nowoczesnością. Prowadzimy naszą pasiekę, używając nowoczesnych zdobyczy technologicznych. Nie wzbogacamy jednak miodu, nie podgrzewamy go, nie napowietrzamy ani nie mieszamy. Trafia na Wasz stół w pierwotnej postaci. Dlatego też jest tak dobry i cieszy się dużym uznaniem. Nasze pszczoły otaczamy należytą troską i fachową opieką. Dzięki doświadczeniu gromadzonemu od ponad 70. lat dbamy o nie z szacunkiem, stale rozszerzając zakres wiedzy na temat ich życia i zdrowia, przede wszystkim poprzez bliski z nimi kontakt.

Czujemy, jak bardzo jesteśmy powiązani z pszczołami naturalnym kołem życia. Stąd miód dla nas nie oznacza tylko zdrowia i smaku, ale również źródło głębokiej refleksji nad obfitością, czego ślady możesz odnaleźć choćby w miodowej linii prezentowej Omomom.

To jak, gotowi na zdrowe i słodkie zakupy? Chodźcie z nami!

Więcej o nas:
Rodzinne zdjęcie pszczelarzy w pasiece Omomom.

Pasieczne historie – Ponad 70.letnia tradycja

Opieka nad pszczołami i pozyskiwanie miodu to nasz rodzinny zwyczaj a brzęk pszczół towarzyszy mi od dzieciństwa. Historia naszej pasieki sięga lat 20. ubiegłego wieku, kiedy to rzemiosłem pszczelarstwa zajął się dziadek Henryk. W prowadzeniu uli pomagali mu później…
Zbliżenie na kilka pszczół na ramce w pasiece Omomom ilustrujące artykuł o historii rodzinnych wyborów.

Pasiecznych historii cz.2 – Zawiłe drogi wyborów

Pszczoły dziesięciolecia temu stanowiły inny rodzaj, inną rasę – znacznie agresywniejszą. Dziś w każdym większym mieście można znaleźć pasieki oferujące zajęcia dla dzieci. W których to nawet bez wymaganego sprzętu można zapoznać się ze zwyczajami pszczół.…
pasieczne_historie

Pasiecznych historii cz.3 – Pasieka obwoźna

Zaskakujące, że niegdyś dziadek wraz z chłopakami potrafili jeździć z Poznania pod Wronki, czy nawet niedaleko Gniezna (około 50km)! Wyruszali w sobotę wcześnie rano, aby przez cały dzień pracować na miejscu. Dziś ule wozimy przyczepką. Standardowo. Tak przynajmniej myślę, bo ze słyszenia…