Mjutimbir z kurkumą
2 sierpnia 2021Mjutmalina, mjutaronia
19 sierpnia 2021Jeśli dostaniesz taki słoiczek, wiedz, że to najlepsze co może sporządzić pszczelarz. Sam, po raz pierwszy otrzymałem to wyjątkowe dobro od wdzięcznego za pomoc pasiecznika spod zachodniej granicy. Smak – wyjątkowy, niezapomniany, celebrowałem każdą łyżeczkę słoik zjadając przez okrągły rok.
Teraz sam postanowiłem go sporządzić i dzielić się tym wyjątkowym przepisem.
W szklanej misce, drewnianą łyżką mieszamy:
Miód. W moim przypadku wybieram spadziowy liściasty. Można użyć choćby gryczanego, czy innego ciemnego miodu wysokiej jakości.
Propolis. Czyli właściwie kit pszczeli, który zmieszany z wysokiej jakości spirytusem tworzy nalewkę o wyjątkowych, zdrowotnych właściwościach.
Odpowiednie dla mnie proporcje, niespotykane w takim bogactwie w produktach dostępnych na rynku, na słoiczek wielkości 250 ml to:
50 g pierzgi
170 g miodu
30 ml propolisu
Jeść małą łyżeczką w chwilach chandry lub ochoty na coś wyjątkowego. Można również ze świeżym chlebem.