Przejdź do treści

Pierzgomjut z propolisem

    Trzy małe, ozdobne słoiczki z przerzgomjut - mieszanina miodu i pierzgi.

    Jeśli dostaniesz taki słoiczek, wiedz, że to najlepsze co może sporządzić pszczelarz. Sam, po raz pierwszy otrzymałem to wyjątkowe dobro od wdzięcznego za pomoc pasiecznika spod zachodniej granicy. Smak – wyjątkowy, niezapomniany, celebrowałem każdą łyżeczkę słoik zjadając przez okrągły rok.

    Teraz sam postanowiłem go sporządzić i dzielić się tym wyjątkowym przepisem.


    W szklanej misce, drewnianą łyżką mieszamy:

    Miód. W moim przypadku wybieram spadziowy liściasty. Można użyć choćby gryczanego, czy innego ciemnego miodu wysokiej jakości.

    Świeża pierzga.

    Propolis. Czyli właściwie kit pszczeli, który zmieszany z wysokiej jakości spirytusem tworzy nalewkę o wyjątkowych, zdrowotnych właściwościach.


    Odpowiednie dla mnie proporcje, niespotykane w takim bogactwie w produktach dostępnych na rynku, na słoiczek wielkości 250 ml to:

    50 g pierzgi
    170 g miodu
    30 ml propolisu


    Jeść małą łyżeczką w chwilach chandry lub ochoty na coś wyjątkowego. Można również ze świeżym chlebem.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.