
Mjutmalina, mjutaronia
19 sierpnia 2021
Miód jako kosmetyk
29 czerwca 2023Hit! Nie waham się użyć tego słowa. Od długiego czasu marzyło mi się masło orzechowe z miodem. Eksperymentów było bez liku. Niektóre bardziej, inne mniej udane. Ten przepis zagościł już na stałe na naszym stole.
Proporcje sprawiają, że masło nie jest bardzo słodkie, takie w sam raz, a mocno przyprażone i zmielone orzechy dają genialną konsystencję. Szczypta chilli do smaku.
W szklanej misce, drewnianą łyżką mieszamy:
Orzechy laskowe. Przypieczone w piekarniku aż skórka będzie odchodzić a orzechy się zarumienioną oraz zmiksowane na masło.
Orzechy włoskie. Przypieczone w piekarniku i zmiksowane na masło. Dodają ostrzejszego smaku.
Kakao. Drobno zmielone ziarna kakaowca.
Miód. Ostry lipowy lub delikatniejszy z akacji według upodobań.
Chilli. Ostra papryka dla smaku i koloru.
Proporcje jakie są dla nas odpowiednie to na 250g (mały słoiczek), niespotykane w takim bogactwie w produktach dostępnych na rynku, to:
100g miodu
80g zmielonych orzechów laskowych
20g zmielonych orzechów włoskich
50g zmielonego kakao
1g chili
Zajadać ze świeżym chlebem lub palcem prosto ze słoika.