Przejdź do treści

Mjutella z chilli

    Trzy ozbione wyszywaną opaską materiałową małe słoiczki z mjutmalina - mieszaniną miodu i liofilizowanej maliny.

    Hit! Nie waham się użyć tego słowa. Od długiego czasu marzyło mi się masło orzechowe z miodem. Eksperymentów było bez liku. Niektóre bardziej, inne mniej udane. Ten przepis zagościł już na stałe na naszym stole.

    Proporcje sprawiają, że masło nie jest bardzo słodkie, takie w sam raz, a mocno przyprażone i zmielone orzechy dają genialną konsystencję. Szczypta chilli do smaku.


    W szklanej misce, drewnianą łyżką mieszamy:

    Orzechy laskowe. Przypieczone w piekarniku aż skórka będzie odchodzić a orzechy się zarumienioną oraz zmiksowane na masło.

    Orzechy włoskie. Przypieczone w piekarniku i zmiksowane na masło. Dodają ostrzejszego smaku.

    Kakao. Drobno zmielone ziarna kakaowca.

    Miód. Ostry lipowy lub delikatniejszy z akacji według upodobań.

    Chilli. Ostra papryka dla smaku i koloru.


    Proporcje jakie są dla nas odpowiednie to na 250g (mały słoiczek), niespotykane w takim bogactwie w produktach dostępnych na rynku, to:

    100g miodu
    80g zmielonych orzechów laskowych 
    20g zmielonych orzechów włoskich 
    50g zmielonego kakao   
    1g chili 


    Zajadać ze świeżym chlebem lub palcem prosto ze słoika.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.