
Kit, czy propolis?
3 listopada 2023Herbata z miodem i cytryną. Standard, który wszystkim kojarzy się z chłodnymi miesiącami, gdy wracamy do ciepłego domu, lub zachodzimy do ulubionej restauracji szukając rozgrzania. Kreatywność i w tym przypadku nie ma jednak granic, a to co nas ogranicza to jedynie zasobność Naszej kuchni.
Warto jednak pamiętać o, choćby tej jednej, naczelnej zasadzie – miód do herbaty (również kawy), a i owszem, nadaje się idealnie, natomiast dobrze byłoby go dodawać do wody ciepłej, a nie gorącej. Powyżej powiem temperatury 40st. miód traci swoje właściwości pozostawiając smak słodyczy.
Miód dzięki swym prozdrowotnym właściwościom wzmacnia naturalną odporność organizmu, działa bakteriobójczo i pomaga zwalczać objawy przeziębienia, a szczególnie po prostu go uniknąć we wczesnych fazach wyziębienia i przemoczenia.
Pamiętajmy również, że sok z cytryny uwalnia z fusów herbaty czarnej niekorzystne dla naszego zdrowia związki, dlatego zalecałbym i sam tak robię, usunięcie fusów przed dodaniem cytryny.
Jaki miód będzie najlepszy do naparu?
Wielokwiatowe (szczególnie wiosenny i późnego lata) oraz akacjowy mają delikatny, niedominujący posmak, przez co szczególnie proponowałbym je dla dzieci i osób wrażliwych.
Lipa wczesna i późna nadadzą się gdy obawiamy się przeziębienia.
Spadziowych nie polecałbym z uwagi na ich dominujące nuty, które przykryją smaki innych składników
Pięć powodów, dla których warto pić herbatę z miodem
Niezaprzeczalne korzyści zdrowotne
Miód jest bogaty w przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne, co może wspierać ogólną odporność organizmu. Dodatek miodu do herbaty może pomóc w łagodzeniu objawów przeziębienia, kataru czy bólu gardła.
Słodzik prosto z natury
Miód stanowi zdrowszą alternatywę dla cukru -zawiera naturalne cukry wraz z konglomeratem innych substancji, takich jak witaminy i minerały. Dzięki temu herbatę z miodem można słodzić, unikając nadmiaru sztucznych słodzików. Jest również produktem pełnym życia w przeciwieństwie do „białej śmierci”.
Miód wspiera trawienie
Niektóre rodzaje miodu, zwłaszcza miód lipowy, mogą wspomagać trawienie i łagodzić dolegliwości związane z układem pokarmowym.
Miód poprawia nastrój!
Picie herbaty z miodem może być relaksujące i pomagać w poprawie nastroju. Kombinacja ciepłej herbaty z delikatnym słodkim smakiem miodu jest bowiem kojąca i wzmaga poczucie komfortu. Dodatkowo wprowadzając elementy codziennego rytuału staje się przyczynkiem do zaczerpnięcia oddechu w trakcie codziennych obowiązków.
Miód różnicuje smak
Dodatek miodu do herbaty zmienia jej smak w zależności od odmiany miodu. To pozwala na eksperymentowanie i odkrywanie bogactwa smaków herbaty.
Pozwól sobie zatem na cieszenie się smakiem herbaty wraz z korzyściami płynącymi z surowego miodu.
Przepisy na szybką herbatę rozgrzewającą „z tego co pod ręką”
Herbatka z imbirem, cytryną i miodem: Parzenie herbaty z imbirem, dodanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny (do herbaty bez fusów! inaczej wydzielane są niezdrowe enzymy) i łyżeczki miodu.
Mrożona herbata z miodem: Parzenie herbaty, dodanie miodu i schłodzenie w lodówce lub z dodatkiem lodu.
Ziołowy napar z miodem: Parzenie herbaty ziołowej, takiej jak mięta, rumianek czy lawenda, i dodanie miodu dla słodkiego smaku.
Herbatka z miodem i cynamonem: Parzenie herbaty z dodatkiem cynamonu i miodu, co nadaje napojowi ciepły i aromatyczny smak.
Powyższe przepisy, myślę, że są bardzo popularne i ogromnie proste w przygotowaniu. Pozwalają na dobranie swoich ulubionych składników. Łatwo też można je zmieniać korzystając z tego co jest pod ręką – przypraw korzennych, czy różnych cytrusów (i pomarańcza i cytryna się nadadzą).
Prosty przepis na czarną herbatę z miodem
Zaparz czarną herbatę w szklance.
Dodaj 2 plastry świeżego imbiru i laskę cynamonu.
Plaster pomarańczy przekrój na pół.
Obie połówki nakłuj goździkami i wrzuć do herbaty.
Gdy lekko wystygnie dodaj do niej łyżeczkę miodu.
Do przygotowania tej rozgrzewającej herbaty z imbirem, która świetnie łączy się z owocami, przyprawami i słodkimi dodatkami, zachęcam szczególnie. Wygląda i smakuje wyśmienicie!
Herbata lipowa z miodem na przeziębienie
Herbata lipowa kojarzy mi się wybitnie z jesienno-zimowym okresem. Gdy tylko wracam wyziębiony z dworu, zaparzam ją sobie wspominając czasy dzieciństwa. Ten napar doskonale łagodzi gardło, wpływa również na kaszel, działa napotnie, rozgrzewa genialnie. Tu proponowałbym użycie szczególnie miodu lipowego.
Do naczynia wsyp garść ususzonych kwiatów i lipy
Zalej 1 litrem gorącej wody, przykryj i odczekaj do wystygnięcia
dodaj 3-4 łyżeczki wybranego miodu odmianowego
Możesz także dodać plaster cytryny, lub wyciśnięty sok z cytryny.
Rozgrzewająca herbata z miodem „na bogato”
Przygotuj sobie składniki:
laskę cynamonu
kilka plasterków imbiru
pokrojone w kostkę jabłko
pokrojone skórki cytryny lub pomarańczy
pigwę
soku z malin
Smacznego!
Poznaj 8 powodów dla których warto pić herbatę z miodem.
Herbata z miodem jest remedium na wiele dolegliwości. Oto 7 niezwykłych powodów, dla których warto sięgać po herbatę z miodem: